mirići

Kreativna porodica Mirić (SLobodan i Tamara)bavi se oslikavanjem namestaja i predmeta koji čine sastavni deo kako enterijera tako i exterijera,muralima,izradom kasiranih ikona...Sve po vašim željama i zamislima...

Ormarić za kupatilo

slobodanmiric | 19 Maj, 2011 21:21

Evo malo noviteta iz porodicne radionice....Ormarić za kupatilo izrađen od medijapana...

Medijapan je poručen u pločama ne ofarban. Redom operacije su se ređale:sklapanje (šrafovima, jer mi je ta tehnika draža od tiplovanja  ), zatim nanošenje temeljne boje, koja je posle kraćeg sušenja išmirglana da bi podloga bila glatka za farbanje. Koristio sam ručnu šlajfericu prvenstveno zbog brzine iliti uštede vremena.

Za farbanje je korišćena bela akrilna boja. Sledeći korak su ornamenti u ovom slučaju ove stilizovane francuske ružice. Da kažem nešto i o tome, crtež sam preneo indigom ne predviđena mesta da bi bili identični motivi, to nekako pojača dojam, deluje geometrijski savršeno. Dakle preneo sam crtež olovkom, zatim krenuo da radim bojom sloj po sloj, od tamnijih slojeva ka svetlijim. Na nesreću nisam fotkao detaljno procese, to ću u nekom sledećem 'projektu'..

Na kraju naravno lakiranje u dva sloja vodenim lakom za čamce Vitex......To je svakako jednako bitan momenat, kada se radi sa vodenim lakom koji se brzo suši i sa kojim možete raditi i u kući. Tačnije treba vući ujednačene poteze četkom da bi površina kada se osuši bila glatka, tačnije izgledala lepše. Bitno je pokriti sve delove ormarića jer medijapan sav nabunri u dodiru sa vodom, tako da pošto je za kupatilo momenat je od suštinske važnosti. Govorim uglavnom o delovima postolja, i zadnje stranice koje se oslanjanu ili idu do zida, najbolje je svakako pri farbanju temeljnom bojom pokriti sve površine, ali ako se to ne uradi uvek može lak da završi posao.

I za kraj još par fotki:

.

 

 

Hoklica ''My little ponny''

slobodanmiric | 30 Decembar, 2010 06:58

Stolicicice i hoklice su veoma dopadljive za slikanje, jer im je format nekako potaman, i meni lično su baš na ruku. Ova hoklica je osmišljena, tj. poručena po motivima ''Mali  moj poni''. Ja u stvari volim stripovane varijente, disney junake, pa novine princeze i mali moj poni, kao omiljene među devojčicama.

Kod ovog načina ''kopiranja'' raznoraznih dečijih junaka, najviše mi se sviđa sama namena, tj. činjenica da ču obradovati neko dete, tako da uvek kopiram original likove do detalja da se dete obraduje izvornom liku koga voli. Tu najčešće pribegavam indigu, tako da crtež ispada verodostojan originalu, a način je krajnje jednostavan. Bitno je paziti da se crtež obseče oko samog lika da kada se indigo stavi ispod,i najbolje zalepi na paus koji je najpodesniji za kopiranje(može i način, stavi se crtež na prozor i sa običnim papirom uz pomoć dnevne svetlosti prekopira)  da ne ostaju crne mrlje od indiga, koje se relativno tečko skidaju ako se izmrlja podloga, pogotovo ako je svetla, prvi put kada sam radio imao sam belu podlogu i nisam baš savršeno skinuo brljotine, pa sam malo dodavao boje da zamažem, no nije zgodno, bolje je izbeći problem.

Ovde je zanimljivo dodati, da na početku kod prenošenj crteža, prvo pošto se prebaci olovkom, prvi korak je podebljanja bojom, uglavnom crnom kod animiranih i stripovanih junaka, ima opcija kada su spoljne linije u tamnijoj nijansa od samog motiva koji se radi, a kod te varijante bitno je imati više posudica sa poklopcem, kada se zamute boje mogu da stoje, jer se ne može završiti za jedan dan, a teško je nekad pogoditi neke nijanse, a i ušteda je u boji, manje se baca. Kod opcije crnog podebljanja crteža je jednostavnije i često upečatljivije zbog mnoštva detalja pogotovo kod raznoraznih animacija.

I za kraj nemam puno šta da dodam, sem tog da kada uradimo crtež crnom bojom i krenemo da radimo likove, je da ako podloga nije bela ili svetla, u ovom slučaju plava je da zamućene boje nisu onakve kakve smo zamutili, menjaju nijansu zbog tamnije podloge, i tu je potrebno određenog iskustva. Ali moj savet je da boje budu malo gušće iako je fora da se na drvetu radi sa više lazurnih slojeva, boju mitimo do neke granice da nije pregusta da ne ostaju puno tragovi od četkice, već po osećaju naći granicu gustine, iliti praviti malo tamnije boje koje će na tamnijoj podlozi biti bliže originalno zamišljenoj.U svakom slučaju dovoljno slojeva 5-6 doneće željeni rezultat Smile.

 

U akciji crno na belo!!!

slobodanmiric | 27 Decembar, 2010 21:06

     Oslikavanje drvenarije, farbanje, lakiranje i te finije radnje svakako najbitnije su bez smirglanja i ozbiljne pripreme polovne. Lično baš volim šmirglanje, tu finu prašinu koja nagoveštava da će se roditi nešto lepo iz krativnog zanosa.

 

          

 

     Posle dosta dugotrajne pripreme, pogotovo u restauraciji, gde se pored standardnog šmirglanja prvo skida stari lak i boja moramo pribeći olakšavajućim momentima. Fen sa toplim vazduhom je divna spravica, s tim što treba biti dosta oprezan jer može veoma lako da se sprži drvo, oprez i smirenost pre svega.

 

      

 

     Posle dobre pripreme mogu i četke i ostale spravice da se uzmu u ruke..........................

 

        

 

     E sad vec u zavisnosti od tehnike koristimo razne vrste cetki i boja. Ja preferiram za fine radove Raphael  cetkice, za lakiranje isto koristim bolje četkice, nezavisno od marke, dok za farbanje toliko i ne cepidlačim, što se tiče drveta da bi se boja lepo nanela na podlogu suština je u više lazurnih slojeva, više je u ruci, a manje u četki. Što se tiče boja akril mi je glavni, koristim i pigmente za jajčanu temperu. Što se tiče akrila ima dosta ponude, od najskuplje do najjeftinije i nema baš ogromne razlike ako se radi lazurno, za rad na platnu i kada se boja ne razređuje kvalitet igra presudniju ulogu. 

     Dalje imamo razne skalpele, oštrije nožiće, nezaobilazni su i lenjiri, špakne, posudice razne za boju i lepak, dosta starih novina, traka za oblepljivanje, paus papir, kao odličan za izradu šablona raznoraznih (stenciling), pluta za pečate (stamping), sve u svemu dovijanje je svakako neophodno, svaka tehnika ima svoje zanimljivosti i tajnice, koje ja na primer i ne krijem, jer kreativnost i talenat ne može da se ukrade, može u maloj meri, no ono što nas goni napred je od presudnog značaja...

     Farbanje, slikanje, lakiranje, kasnije etape su u mom slučaju finiš jer u pripremi dosta dajem i vremena i strpljenja, taj deo me najviše ispunjava, da ne kažem opušta..

 

              

 

     Nastaviće se....

Izrada stolova i stolica sa oslikavanjem za club Blue Moon U Beogradu

slobodanmiric | 27 Decembar, 2010 18:12

Evo par fotki za početak:     

  

              

 

      Da se vidi prvo finalni proizvod, a sada mozemo na početak. Na žalost nisam slikao stolove i stolice pre šmirglanja i nanošenja temeljne bele, ali biće toga u nekim drugim člancima.U svakom sličaju evo nekih fotkica pojedinačnih detalja:

 

              

 

      Dodao bih takođe i šare ponaosob koje su našle mesto u ovom obimnom poslu, koji je trajao 4-5 vikenada vezanih (znači desetak dana krvavog rada od jutra do sutra, jer smo imali rok da bi bašta funkcionisala), mislim konkretno na smirglanje, zatim, nanošenje temeljne, zatim opet šmirglanje, pa farbanje i na kraju motivi, za koje smo napravili šablon,i svakako lakiranje, da bi sve bilo kao celina moćnije, da motivi ne budu različite veličine i slično...

 

                        

 

     To su motivi,  prvi je centralni, sledeći pored u  sva četiri ugla stola, i poslednji ispod ploče sa strane i na naslonu stolice.I jos koja slika sa samog lica mesta...

 

              

 

Krstovi

slobodanmiric | 26 Decembar, 2010 16:45

   Za početak predstavljanja kreativne manufakturice Mirića izabrao sam krstove, jer krst je svakako pored toga što je najupečatljiviji simbol čovečanstva i nama u porodici glavna vodilja.

   Uglavnom smo orijentisani na oslikane krstove, a pored njih u igri su i krstovi na koje kasiramo Raspeće.

Evo nekih primeraka:

                               

                                   

Ko su Mirići????

slobodanmiric | 25 Decembar, 2010 19:40

Kreativna porodica Mirić (Slobodan i Tamara)bavi se oslikavanjem namestaja, pre svega drveta i predmeta koji čine sastavni deo kako enterijera tako i exterijera,muralima,
izradom kasiranih ikona,  oslikanih  krstova...Sve po vašim željama i zamislima..
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb